Nieuws & Pers

De tarieven van het transport over zee en door de lucht zijn momenteel ongekend hoog!

Gevolgen worden door iedereen onderschat.

Almere, februari 2021 

“De tarieven van het vervoer over zee en door de lucht zijn momenteel ongekend hoog! En dat is een effect dat nog niet iedereen helder voor ogen heeft en waarvan de gevolgen voor de economische ontwikkeling in Nederland enorm kunnen zijn.”, zegt Algemeen directeur van BeSuRe Nederland, Paul van den Berg.

“De meeste afnemers en consumenten zullen de komende maanden nog onverwacht onprettig verrast worden door prijsstijgingen als gevolg van deze enorme prijsverhogingen voor vervoer vanuit het Oosten.” De oorzaak is de wereldwijde pandemie met lockdowns, andere overheidsmaatregelen en de enorm toegenomen vraag naar goederen vanuit China na de lockdown aldaar eind 2019. Hierdoor werd en wordt er veel containers verscheept vanuit China naar Europa en andere werelddelen, maar de handel retour naar China is erg achtergebleven.

De prijzen voor een zeecontainer (waarvoor je voorheen $ 2.000 betaalde) zijn inmiddels verviervoudigd en zelfs prijzen van $ 12.000 per container zijn niet meer uniek.

Gevolg: er gaan te weinig containers retour naar China en is er een enorm tekort aan containers in China en hopen de goederen zich op in de havens. Veel elektronica, beveiligingsetiketten en andere beveiligingsmiddelen worden deels of in het geheel bijna uitsluitend in China geproduceerd.

Ook de prijzen per luchtvracht, traditioneel altijd al duurder dan vervoer per zee liggen zo’n 150% hoger dan een jaar geleden.

“Helaas biedt het transport per trein momenteel ook geen soelaas vanwege een enorm capaciteitsgebrek op dit vrachttraject. Ook bij BeSuRe Nederland verwachten wij daarom niet aan prijsstijgingen te ontkomen. En dat nog los van het feit wanneer de goederen uiteindelijk verscheept kunnen worden door capaciteitsgebrek.”, aldus Paul van den Berg. “En uiteindelijk ontkomen ook wij er niet aan dat dit helaas ook gevolgen gaat hebben voor de uiteindelijke verkoopprijzen aan onze afnemers. Dat is wellicht een somber, maar helaas realistisch scenario waar wij met zijn allen niet op zitten te wachten.”

BeSuRe Nederland - nieuws - containervervoer - prijzen
0
    0
    Uw bestelling
    Uw winkelwagen is leegTerug naar de webshop