Nederland tweede op ranglijst winkeldiefstal

7 november 2014
bron: Global Retail Theft Barometer

De omzetderving door winkeldiefstal is met een percentage van 0,59 procent van de retailomzet de op een na hoogste in Europa.

Winkeldiefstal is zowel in Nederland als in haar rechtstreekse buurlanden de grootste schadepost binnen derving. Nederland staat samen met België en Portugal op een gedeelde tweede plaats in de ranking van Europese landen die het zwaarst getroffen zijn door shoplifting. Het aandeel van deze vorm van diefstal op de omzet van Nederlandse retailers is 0,59%. Enkel in Frankrijk ligt dit aandeel hoger: 0,64%. Dat blijkt uit de dertiende editie van de Global Retail Theft Barometer van beveiliger Checkpoint Systems.

Totale derving hoger

Ondanks de hoge derving door diefstal is de totale derving gedaald. Dat komt door onder meer een daling van het verlies door leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Nederlandse retailers zagen in 2013 €1,09 miljard ofwel 1,23% van hun omzet in rook opgaan door derving. Dat is hoger dan in buurlanden België (1,16%) en Duitsland (1,10%). Nederlandse retailers gebruikten daarnaast 0,81% of €723 miljoen van hun gezamenlijke omzet voor investeringen in winkel- en productbeveiliging. Winkelcriminaliteit en de investeringen in preventie kosten elk Nederlands huishouden €213.

Wereldwijd onderzoek

Onderzoeksbedrijf The Smart Cube voerde voor de diefstalbarometer een onafhankelijk wereldwijd onderzoek uit onder 222 wereldwijde retailers in 24 landen. Samen zijn ze goed voor een omzet van €560,1 miljard.

BeSuRe International - Winkeldiefstal - artikelbeveiliging - detectiepoortje - alarmpoortje