Instructie: Hoe om te gaan met artikelbeveiliging?

Geen enkel systeem werkt adequaat zonder steun, inzet en medewerking van u of uw winkelmedewerkers. We kunnen toeters, bellen en nog heftiger alarmen laten afgaan, maar als er door de winkelmedewerkers niet wordt gereageerd en er geen goede opvolging wordt gegeven aan alarmsignalen, dan kan het systeem nog nooit effectief werken.

Vaak blijken winkelmedewerkers niet goed op de hoogte van de werking van de systemen en nemen ze alles voor zoete koek aan als een bezoeker een alarm veroorzaakt. Bij binnenkomst of bij het verlaten van de winkel.

De bekende “verhalen”:

  • “Oh…bij mij gaan die dingen altijd af hoor. Het ligt vast aan mijn pacemaker, gsm, bibliotheekkaart…..”en vult u zelf maar in.
  • “Goh, bij binnenkomst ging dat ding ook al af… vast last van storing…”

…en zo kunnen we nog wel even door gaan met “broodje aap”-verhalen.

Wilt u dat u en u medewerkers ECHT weten hoe het zit en waarom alarmen soms (onbedoeld) veroorzaakt worden?

Wilt u dat uw medewerkers geïnstrueerd worden hoe zij het beste kunnen reageren op een alarm, of hoe zij door een attente houding winkeldiefstal kunnen voorkomen?

BeSuRe Nederland biedt op maat gemaakte instructies.

Geen artikelbeveiligingssysteem is adequaat als het niet gedragen wordt door u en uw medewerkers. Immers: de systemen zijn een hulpmiddel voor u en uw medewerkers. Maar de uiteindelijke beveiliging bent u zelf.

Algemeen wordt behandeld:

  • wat is jouw belang van een goede artikelbeveiliging?
  • hoe te beveiligen?
  • hoe te deactiveren?
  • hoe om te gaan met inkomend en uitgaand alarm?
  • zin en onzin over artikelbeveiliging

Wij kunnen deze onderwerpen aanpassen en vervangen door onderwerpen die u zelf behandeld wilt hebben, eventueel aangevuld met een rollenspel. Geheel voor u op maat gemaakt dus!

GRATIS bij iedere nieuwe installatie die wordt uitgevoerd door BeSuRe Nederland.

Losse instructies: € 199,00 per uur.

Geen velden gevonden.